Geplaatst op

Wat is Intermittent Fasting?

Intermitten vasten

Intermittent fasting (afgekort: IF) is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. Er zijn verschillende vormen maar in het algemeen eet je alleen tussen bepaalde tijden (eetvenster genoemd), en vast je tijdens de overgebleven tijd. Bij het vasten eet je niets maar mag je wel nog water, thee of koffie drinken.

In het Nederlands gebruikt men soms de term ‘intermittent vasten‘ of ‘onderbroken vasten‘ om intermittent fasting aan te duiden. Alle drie de termen betekenen hetzelfde.

Vormen van intermittent fasting

De bekendste vorm van intermittent fasting is het 16/8 schema (het 16/8 ‘dieet’). Hierbij eet je 8 uur op een dag, en vast je 16 uur (waaronder tijdens het slapen). Dit doen mensen bijvoorbeeld tussen 10:00 uur ‘s ochtend en 18:00 uur ‘s avonds. Andere mensen verschuiven dat venster nog wat verder, die eten pas om 16:00 ‘s middags hun eerste maaltijd.

Er zijn nog een reeks andere schema’s die je kunt volgen zoals het populaire 5/2 schema. Klik hier om direct naar de 10 intermittent fasting schema’s tegaan. intermittent fasting intermittent fasting Door intermittent fasting toe te passen kan je afvallen en het heeft positieve gezondheidseffecten op je lichaam, je hersenen en er zijn allerlei aanwijzingen dat je veroudering vertraagt! (bron, bron, bron) Veel positieve gezondheidseffecten van intermittent fasting zijn te danken aan de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon (HGH Human Growth Hormone) en de verbetering van de insulinegevoeligheid.

[image_with_animation image_url=”1241″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”100%” max_width_mobile=”default”]

Gezondheidseffecten Intermittent Fasting

Veel mensen die voor het eerst van intermittent fasting horen hebben moeite met het concept en geloven er niet zo in. Het druist namelijk in tegen wat ons altijd verteld is:

  1. Zonder te ontbijten maak je het jezelf moeilijk om af te vallen want het ontbijt heb je nodig om je stofwisseling op gang te helpen
  2. Je moet 5 tot 6 kleine maaltijden per dag eten zodat je stofwisseling op gang blijft en niet vertraagt
  3. Als je niet eet dan verbrandt je lichaam eiwitten en verlies je spiermassa
  4. Als je vast dan schakelt je lichaam over naar de overleving/spaarstand

Nu is het zo dat al deze punten hardnekkige mythes zijn. Laten we deze punten één voor één nader bekijken om te zien wat er waar van is.